Het aantal vrouwen, en ook mannen dat seksueel misbruikt is, is enorm. Het kan een enorme schade veroorzaken in iemands leven. Vaak is het als een schaduw aanwezig, niet bewust, vaak beschaamd. Hieronder benoem ik enkele aspecten die we tegenkomen bij het verwerken van seksueel trauma.
De leeftijd en omstandigheden waaronder het is gebeurd is van belang. Zo kan het vertrouwen in ouders heftig geschaad worden als deze niet beschikbaar zijn of zelf dader zijn. Terwijl specifieke omstandigheden en reacties bij een aanranding het zo moeilijk maken om dit te verwerken. We bespreken dit en nemen waar hoe het lichaam reageert.
Seksueel geweld is ook geweld, grensoverschrijdend. Vaak was een natuurlijke reactie toen niet mogelijk of verstandig. Vaak bevroor het lichaam en dissocieerde iemand. Dat kan heel verwarrend en beschamend zijn. In therapie volgen we de taal van het lichaam. Zodat opgeslagen reacties en energie vrij komen en kunnen ontladen. En je je opnieuw bewust mag worden van je grenzen en verdedigingsmogelijkheden en daarmee herhaling zoveel mogelijk kunt voorkomen.
Intimiteit, aanraking en seksualiteit worden beladen. Het toelaten gaat gepaard met heftige of soms ook subtiele fysieke en emotionele reacties van onveiligheid. Dissociatie en dan maar laten gebeuren komen veel voor. Het is zo belangrijk om stap voor stap intimiteit en aanraking opnieuw in eigendom te nemen. Als je hier in geïnteresseerd bent, kijk dan eens naar de lezing van Ariel Giaretto
Omdat het meeste misbruik door ‘bekenden’ wordt gedaan, kunnen normaal veilige plekken onveilig worden: school, je werk, de buurt maar nog het vaakst, het eigen huis en gezin. Dit zet een continue alertheid aan. Je kunt vaak niet weg, niet vechten en moet doen alsof er niets aan de hand is, zeker als kind. Veel kinderen denken dat er iets mis is met ze en schamen zich. Een belangrijk doel in de behandeling is om dit zelfbeeld te ontkrachten en om de verdedigingsmechanismen vrij te maken, weer in eigendom te nemen. En de ingehouden energie en emoties te ontladen.
Als mannelijke therapeut werk ik met alle respect voor de grenzen en reacties die ik als man oproep. We stemmen steeds af welke afstand en grenzen nodig zijn. Voor het in eigendom nemen van het lichaam, aanraking en de eigen seksualiteit adviseer ik vrouwen om een vrouwelijke therapeut te werken of dit met de partner te verkennen. Maar het is ook zo dat vrouwen juist mij als man kiezen omdat ze het vertrouwen in mannen willen herstellen. En natuurlijk werk ik ook ‘gewoon’ als therapeut met bewezen benaderingen bij deze klachten.